Educație financiară - ce înseamnă și cum corect să faceți economii? Check-list: cum să vă pregătiți corect pentru un împrumut financiar.
- 20 Ianuarie 2023
Astăzi vrem să vorbim despre educație financiară. Din acest articol veți afla: ce înseamnă educația financiară, cum să vă schimbați atitudinea față de bani, cum să economisiți și cum este corect de acumulat banii. Vom discuta, de asemenea, despre igiena creditară și cum să vă pregătiți înainte de a lua un credit.
Educația financiară este capacitatea de a vă planifica și gestiona propriul buget fără a cheltui bani pe lucruri inutile.
La moment, există o mulțime de training-uri, forumuri, videoclipuri, chiar și cursuri de educație financiară. Astăzi discutăm despre metode principale de economisire efectivă.
- Gestiunea bugetului. Un aspect important al economisirii, care permite să vă planificați bugetul pe viitor fără cheltuieli pripite și să observați câți bani sunt cheltuiți pe lucruri de care nu aveți nevoie cu adevărat. Atunci, când vă planificați bugetul și cheltuielile viitoare – luați în considerare orice venit și orice cheltuieli, până la cel mai mic detaliu.
- Investiții. Investiți în ceea ce vă va aduce valoare și un venit mai mare în viitor, de exemplu: cumpărați un nou computer rapid dacă acesta vă va permite să faceți mai multe sarcini de lucru și, prin urmare, să câștigați mai mult. Sau, cheltuiți bani pentru educație suplimentară și nu doar pentru divertisment.
- Rezervă de urgență. De ce este rezonabilă? În cazul în care rămâneți brusc fără venituri pentru o perioadă îndelungată sau dacă există un împrumut neachitat, etc, orice cheltuieli neprevăzute vor putea fi acoperite din această rezervă. Suma minimă a acestui buget de siguranță financiară este valoarea venitului de la 3 până la 6 luni. Optimal va fi cuantumul venitului dumneavoastră pentru 12 luni.
„Igiena creditară” sau cum să vă pregătiți pentru un împrumut. Înainte de a solicita un împrumut, asigurați-vă că aveți suficiente posibilități financiare pentru a-l rambursa. Plata lunară a creditului nu trebuie să depășească 30% din veniturile dumneavoastră lunare. Mai jos puteți vedea un mic check-list de care trebuie să țineți cont:
- Lăsați-vă o rezervă de urgență și dacă va apărea o situație neprevăzută, dumneavoastră veți putea folosi de acești bani și să nu întrați într-o creanță restantă.
- Studiați ofertele organizațiilor bancare și nebancare. Nu este nimic ieșit din comun să depuneți cereri la mai multe organizații și să alegi condițiile care cel mai mult vi se potrivesc.
- Construiți-vă planurile pe termen îndelungat. Când alegeți între termenii și condiții de împrumut luați în considerare și veniturile sale viitoare.
- Acumulați un avans pentru un credit ipotecar sau leasing. Cu cât acesta este mai mare, cu atât mai mică va fi suma pe care va trebui să o rambursați și, ca urmare, să plătiți și dobânzile mai mici.
Fiți atenți, planificați-vă bugetul și cheltuielile. Cu un calcul regulat al capacităților sale financiare, atitudinea dumneavoastră față de cumpărături se va schimba în general. Veți învăța să evaluați cu atenție necesitatea unei anumite cumpărături. Chiar și fără o schimbare semnificativă a veniturilor dumneavoastră, veți învăța cum să economisiți banii și să achitați datoria la timp, fără a vă distruge istoricul de credit.