Ce se întâmplă dacă încetați să faceți plățile pentru împrumut?
- 3 Mai 2023
Există multe motive pentru care oamenii reduc sau opresc plățile pentru împrumuturile sale. Majoritatea nu conștientizează ce poate însemna acest lucru. Vom analiza procesul clasic de recuperare a datoriilor, pas cu pas, și impactul fiecărei etape asupra debitorului.
Procedura de bază de colectare a creanțelor:
1. Creditorul colectează datoriile într-un stadiu preliminar prin eforturi proprii.
În Republica Moldova, în cele mai multe cazuri, la această etapă lucrează serviciul intern de colectare al creditorului (bancă, organizație nebancară, companii de leasing etc.). Debitorul primește mesaje text și apeluri de la departamentul de colectare cu o reamintire/cerere de rambursare a restanțelor. În mod obișnuit, departamentul de colectare intern lucrează cu întârzieri de până la 30-40 de zile. După această etapă, creditorii apelează la colectorii de creanțe, cedând procesul de colectare în favoarea acestora.
Cooperarea cu colectorii de creanțe se desfășoară în mod legal și este însoțită de documente relevante. Condițiile de cooperare și etapele de recuperare sunt discutate la începutul negocierilor.
2. Etapa de colectare Soft Collection.
După semnarea contractului pentru servicii de colectare, datoria trece prin etapa inițială de colectare a creanțelor în stadiul Soft Collection. Acesta constă în notificarea debitorului prin mesaje SMS și vocale de efectuare a plății de către debitor. Mulți debitori ignoră apelurile colectorilor și fac o mare greșeală, deoarece în această etapă este posibil de convenit asupra unor modificări a condițiilor de plată. Etapa pre-judiciară a lucrului specialiștilor în colectare durează în medie 30-40 de zile de lucru cu un debitor.
3. Faza de colectare legală – Legal Collection.
După ce a trecut de etapa precedentă, datoria este transferată la departamentul de colectare judiciară. Principala diferență a acestei etape este modul de abordare - pregătirea dosarului și depunerea acestuia în instanță.
Recomandăm debitorilor să nu treacă la etapa de colectare legală din trei motive principale: datoria crește din cauza amenzilor și penalităților incluse în contractul cu creditorul; neplata datoriei și procedura judiciară ulterioară vor afecta istoricul de credit al debitorului; în cazul pierderii litigiului, datoria crește prin adăugare la suma datoriei existente a onorariilor de avocați, a taxelor de stat și a altor costuri judiciare.
4. Hard Collection.
Etapa finală de colectare a creanțelor. Scopul etapei Hard Collection este de a efectua executarea silită a datoriei și de a finaliza procesul de recuperare a creanțelor. Colectorii reprezintă creditorul și lucrează în colaborare cu executorii judecătorești. Desigur, depinde de suma datorată și fiecare situație este diferită, dar aceasta este etapa în care specialiștii în colectare pot solicita blocarea contului, confiscarea proprietății pentru a acoperi datoria existentă.
Acum cunoașteți cum funcționează sistemul de colectare a creanțelor. Și în acest caz, vă reamintim că nu vă recomandăm să amânați plata și să duceți procesul de colectare în cea de-a doua etapă, respectiv colectarea în instanță. Pe lângă pierderile financiare suplimentare, vă puteți confrunta cu probleme în obținerea unui nou împrumut în viitor din cauza istoricului de credit afectat.
Datoria dumneavoastră se află în gestiunea companiei PfB Collection? Sunați la 022-88-51-51 sau trimiteți un e-mail la debt@pfbc.md și aflați de la specialiștii noștri toate modalitățile de a vă achita datoria.
articole similare
Cum se stabilește un buget personal adecvat? Și cum să vă calculați bugetul personal lunar?
Noi toți avem stiluri de viață și bugete diferite. Cu …
Cine sunt colectorii de creanțe? Cum lucrează agențiile de colectare a datoriilor în Moldova și de ce este legală această activitate?
Majoritatea cetățenilor știu cine sunt colectori de creanțe, știu că …
Educație financiară - ce înseamnă și cum corect să faceți economii? Check-list: cum să vă pregătiți corect pentru un împrumut financiar.
Astăzi vrem să vorbim despre educație financiară. Din acest articol …