Cine sunt colectorii de creanțe? Cum lucrează agențiile de colectare a datoriilor în Moldova și de ce este legală această activitate?

None

Majoritatea cetățenilor știu cine sunt colectori de creanțe, știu că există agenții de recuperare a creanțelor, dar percepția lor este foarte diferită de realitate. În acest articol vom analiza cine sunt recuperatorii de creanțe și companiile de colectare a creanțelor, cum funcționează acestea, pentru cine lucrează și de ce sunt necesare.

Agențiile de colectare a creanțelor debitoare sunt companiile juridice care oferă o gamă largă de servicii de colectare a creanțelor, de la gestionarea creanțelor outsourcing și colectarea creanțelor în conturile clienților, până la cumpărarea portofoliilor de creanțe de la alte persoane juridice.

Agențiile de colectare lucrează conform legii?

1.      Colectorii sunt înregistrați ca persoane juridice, care își desfășoară activitatea în mod oficial și au aceleași obligații față de angajați și față de stat ca orice altă persoană juridică din Republica Moldova.

2.      Colectorii lucrează pe baza unui contract de prestări servicii, precum și pe baza unui contract de cesiune. Acestea sunt documente oficiale care sunt susținute și de un mandat, în funcție de tipul de contract.

3.      Primind o cantitate mare de informații diferite în fiecare zi, compania de colectare trebuie să deţine certificatul operatorului de prelucrare a datelor cu caracter personal și controlează cu strictețe confidențialitatea datelor.

4.      În primul rând, specialiștii în colectare contactează debitorii de la distanță și îi notifică cu privire la existența datoriei. Există mai multe modalități de comunicare și ele toate diferă în funcție de starea în care se află datoria. De exemplu, acest lucru poate fi realizat prin SMS și notificări vocale, apeluri telefonice, scrisori de notificare sau, de exemplu, scrisoare de notificare privind transmiterea dosarului în instanță.

5.      Colectorii lucrează doar cu datoriile confirmate documental. Mesajele vocale sau screen-shot-urile, la fel ca şi în instanță, nu sunt dovezi esențiale ale unei datorii. O datorie este considerată dovedită dacă există un contract de împrumut, contract de vânzare/cumpărare sau de prestări de servicii, contract de închiriere, contract de împrumut și etc.


Cine apelează la serviciile de colectare a creanțelor?

În principiu, astfel de servicii sunt solicitate de companiile din sectorul financiar, cum ar fi băncile și organizaţiile de creditare nebancare, companiile de asigurări și asociațiile de economii şi împrumut. Serviciile de colectare sunt, de asemenea, solicitate de către companiile de utilități și alte întreprinderi și organizații, atât microîntreprinderi, cât și companii mari.

Orice persoană fizică sau juridică poate beneficia de astfel de servicii, iar stadiul de lucru
și alegerea unui anumit serviciu depind în principal de numărul de zile de întârzieri la plată.

Ce impact au serviciile de colectare și de ce sunt imortante?

Economie. Agențiile de colectare joacă un rol important în dezvoltarea economiei. Astfel de companii au un impact asupra creșterii vitezei de circulaţie a banilor în țară, asupra "sănătăţii financiare" a persoanelor juridice care activează în Republica Moldova, precum și asupra creșterii activităților de afaceri.

Societatea. Companiile de colectare au un impact asupra dezvoltării consumului responsabil, precum și asupra înțelegerii de către public a importanței îndeplinirii obligațiilor sale financiare.

Afaceri. Colector de creanţe este mediator între creditor și debitor. Specialiștii în colectare își desfășoară activitatea astfel încât să recupereze banii de la creditor, menținând în același timp loialitatea debitorului față de compania respectivă. O astfel de cooperare permite altor persoane juridice (clienți ai companiilor de colectare) să-și păstreze reputația și să nu distrugă relația construită cu clienții lor. De asemenea, serviciile de colectare economisesc timp și bani pentru colectare și îmbunătățesc fluxurile financiare ale companiei-clientului. Citiți în detalii despre aceste și alte beneficii a acestui tip de parteneriat aici.

Rezumat. În 2023, chiar dacă nu există un regulator sau o legislație pe piața serviciilor de colectare, majoritatea companiilor, în special cele mari, activează legal și s-au stabilit cu încredere în mediul de afaceri din țară de peste 10 ani în acest domeniu. Prin impactul pozitiv asupra economiei, societății și afacerilor, aceste companii continuă să se dezvolte ca companie și să contribuie la dezvoltarea generală a statului.

Dacă întâmpinați dificultăți în rambursarea datoriilor și aveți nevoie de consultaţia specialistului, contactați departamentul comercial al PfB Collection: 022-88-50-53, sales@pfbc.md. Consultația este gratuită.

Back