Creșterea cererii la cesiune. De ce companiile își vând creanțele?

None

Puterea de cumpărare a banilor scade continuu. Acesta este un proces normal a „economiei sănătoase” pe care nu îl putem controla. Dacă nu există șocuri globale, inflația se cauzează de raportul cererii și ofertei pe piață, a concurenței existente pe piață, a cursuri de schimb valutar, acțiuni guvernamentale etc. Fiecare țară are propriile rate de bază a inflației. În Republica Moldova indicile țintă sunt 5%, +- 1,5%.

După situațiile din ultimii 3 ani și binecunoscute tuturor, în iulie 2022 inflația în Republica Moldova a ajuns la 32,6%. Iar punctul culminant a proceselor inflaționiste va fi toamna acestui an, când se va ridica la 34,7%. Din declarația guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă din 09 august 2022: „Al III și IV trimestru a anului curent vor înregistra punctul culminant al inflației. Acestea sunt lunile octombrie și noiembrie, după care inflația va scădea. Este important să nu apară noi șocuri majore”.

Pentru investitori și consumatori, inflația ridicată duce la creșterea incertitudinii (apar riscuri excesive), prin urmare există mai puține oportunități de a investi și de a cheltui. Piața financiară reflectă deosebit de viu starea de spirit generală, prin capacitatea sau incapacitatea populației de a-și îndeplini obligațiile financiare. În situația actuală, creșterea cererii de creditare este probabil să conducă la o creștere semnificativă a datoriilor restante. Acest lucru este firesc, pentru că oamenii, în primul rând, se gândesc să-și acopere nevoile de bază. Iar în mediul de afaceri, în primul rând, va fi nevoie de acoperirea costurilor și pierderilor suportate. Astfel, se creează un anumit conflict de interese, a cărui rezolvare apare deseori doar cu ajutorul unui mediator.

Ca mediatorul lucrează compania de colectare a datoriilor, cu care persoana juridică sau fizică poate încheia contractul de prestări servicii de gestiune a datoriilor sau un contract de cesiune. Cesiunea de creanțe înseamnă vânzarea creanței unei terți, cedarea drepturilor de creanță către o altă persoană. Persoanele juridice care, ca urmare a activității lor, au acumulat conturi restante de creanță, vând drepturile asupra unui portofoliu de datorii și acoperă parțial suma acumulată.

În munca noastră, întâlnim adesea o lipsă de înțelegere a acestui serviciu, prețul și necesitatea unei astfel de colaborări. Frază „e prea ieftin” este una greșită și acum vă vom spune în detalii de ce.

Care este sensul de a vinde datoriile debitoare?

  1. Evitarea costurilor mari de colectare a datoriilor: taxe de stat, remunerarea avocaților,  cheltuieli de judecată etc.;
  2. Economia de timp: cu cât termenul datoriei este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să fie aceasta recuperată;
  3. Evitarea riscului de faliment al debitorilor din cauza inflației și devalorizării activelor;
  4. Reducerea costurilor aferente menținerii portofoliului problematic de creanțe în bilanțul contabil al Companiei;
  5. Îmbunătățirea performanței financiare a propriei Companii;
  6. Îmbunătățirea fluxurilor de mijloace bănești și asigurarea disponibilității rapide de resurse financiare;
  7. Asigurarea acoperirei parțiale a creanțelor neperformante;
  8. Asigurarea disponibilității resurselor ,,înghețate” în fondurile de rezervă.

Cum se evaluează costul unei datorii? Mulți factori influențează costul unei singure datorii sau a portofoliului de datorii. Sistemul nostru de scoring este bazat pe sistemul BI și determină probabilitatea recuperării datoriilor pe baza a peste jumătate de milion de statistici specifice pieței noastre, ținând cont de starea, termenul, valoarea întârzierii, prezența proprietății/fondurilor/veniturii sau garanțiilor și etc. Așadar, după o analiză a rezultatelor punctajului și a informațiilor furnizate, anunțăm valoarea reală de piață a portofoliului de datorii.

Probabilitatea de returnare a creanțelor scade în fiecare zi. Vânzarea creanțelor către PfB Collection este o decizie inteligentă. Folosim o abordare etică în recuperări și desfășurăm o muncă corectă cu debitorul, numai în cadrul legii Republicii Moldova, ceea ce nu va prejudicia reputația partenerului nostru.

Dacă aveți întrebări legate de procesul nostru de lucru, de cesiune și de alte servicii, vă rugăm să le adresați în chat-ul online sau să le trimiteți pe adresa de e-mail sales@pfbc.md. Poate că răspunsurile la întrebările voastre vor fi și subiectele principale a următoarelor noastre articole. Pentru a comanda serviciile noastre, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 022-88-50-53 sau să ne scrieți pe sales@pfbc.md.

Back