Prognoze și tendințe: inflația, creditele și creanțele în Moldova în anul 2024

None

În cadrul mediului economic aflat într-o schimbare rapidă, perspectivele privind portofoliile de datorii, ratele dobânzilor și cererea de credite joacă un rol crucial în strategia de dezvoltare financiară. Ar fi benefic să înțelegem ce schimbări ne așteaptă și care vor fi efectele acestora.

Inflația a scăzut până la valorile țintă de 5% +-1,5%, ceea ce plasează economia într-o poziție mult mai stabilă. Aceasta nu doar reduce riscul unor șocuri inflaționiste în scurt timp, ci are deja o contribuție la reducerea ratelor de creditare.

Reducerea ratei de bază de către Banca Națională promite să schimbe situația creditării. Reducerea ratei ar trebui să favorizeze acordarea de împrumuturi mai accesibile prin stimularea cererii și a plăților, ceea ce ar putea da un impuls suplimentar sectorului creditelor de consum.

Creșterea prognozată a PIB-ului de 1,8% va transmite, de asemenea, un semnal pozitiv pe piața creditelor, sprijinind diverse sectoare, de la întreprinderi la debitori individuali.

Cum vor influența acești factori datoriile și portofoliile de creanțe ale întreprinderilor?

Creșterea preconizată a PIB-ului va stimula activitatea întreprinderilor, ceea ce ar putea duce la o creștere a creditării și, prin urmare, a creanțelor debitoare. În acest mediu, este important să găsiți un partener de încredere pentru gestionarea creanțelor și să asigurați un flux de numerar sănătos pentru întreprindere.

Planificarea și previziunea sunt factorii-cheie ai unei gestionări eficiente a datoriilor. Viteza de adaptare la schimbările în portofoliul de datorii, anticiparea unor posibile provocări și aplicarea soluțiilor tehnologice în gestionarea datoriilor vor determina succesul companiilor în contextul schimbărilor.


Într-un mediu economic aflat în permanentă schimbare, gestionarea creanțelor devine un factor cheie. Utilizarea tehnologiilor moderne, inclusiv a inteligenței artificiale, devine o parte integrantă a strategiei pentru o colectare reușită a creanțelor.


Se poate afirma cu siguranță că depășirea crizei inflației devine esențială pentru stabilizarea pieței financiare. Inflația mai scăzută creează un mediu economic favorabil pentru interacțiunea între bănci, întreprinderi și persoane fizice, dar necesită, de asemenea, o gândire strategică și capacitatea de a se adapta.

Colaborarea cu o companie de colectare cu experiență oferă suport în gestionarea resurselor financiare ale afacerii dumneavoastră, contribuind la o creștere stabilă a companiei.

Dacă întâmpinați dificultăți în rambursarea datoriilor și aveți nevoie de consultație, contactați departamentul comercial al PfB Collection: 022-88-50-53, sales@pfbc.md. Consultația este gratuită.

Back