Reducerea ratei de bază la credite. Unde ne pot duce aceste schimbări?

None

În luna decembrie 2022, Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază la credite cu 1,5%. Unde ne pot duce aceste schimbări?

Cu toate acestea, în lunile ianuarie și februarie 2023, creditele nu s-au ieftinit, iar în medie au fost acordate cu 30% mai puține credite decât în aceeași perioadă a anului 2022. Ratele băncilor de nivelul doi continuă să crească, iar principalul motiv al scăderii volumului al creditelor acordate este cererea mai mică de împrumuturi din partea persoanelor juridice.

Reducerea ratei este așteptată din a doua parte a lunii martie - aprilie 2023, deoarece reducerea ratei are loc, de obicei, cu un interval de timp de trei-patru luni.

Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Republicii Moldova, Octavian Armașu, decizia de a reduce rata de bază la credite se datorează unei tendințe vizibile de reducere a inflației în țară în viitorul apropiat. Iată de ce a fost introdusă acum.

Dar există posibilitatea unui rezultat total diferit. Atunci când se reduce rata-cheie, banii devin mai ieftini, iar ratele la credite și la depozite ale băncilor și a instituțiilor de creditare de nivelul doi scad proporțional. Într-un astfel de mediu, atât persoanele fizice, cât și întreprinderile nu mai amână achizițiile, iau credite, cheltuie și investesc mai mult. În timp, această tendință poate duce la grave consecințe economice: o cerere sporită de bunuri și servicii și, de asemena, prețuri mai mari și un nou val de creștere a inflației.

O inflație ridicată afectează portofoliile de datorii corporative. Ce se întâmplă atunci când inflația este ridicată?

  1. Сresc prețurile la procurarea bunurilor și serviciilor
  2. Scade venitul real al populației
  3. Scade puterea de cumpărare a banilor
  4. Mijloacele bănești și portofoliile de datorii se devalorizează.

Facilitați procesul de colectare a datoriilor. Cu cât inflația este mai mare, cu atât mai puțin vor valora împrumuturile emise și rambursările, decât cele planificate. PfB Collection lucrează cu datorii aflate în orice stadiu de întârziere. Cu cât mai repede vă recuperați banii, cu atât mai ieftin vă va costa să îi rambursați.

Back