Plafonarea costului împrumutului și reglementarea principiilor de evaluare a bonității beneficiarului de credit

None

Conform portalului Parlament.md 7 aprilie 2022 a fost aprobată inițiativa de modificare a Legii privind activitatea băncilor și Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară.

„Rata dobânzii de credit specificată în contractul de credit va fi plafonată la maxim 50%. Totodată, celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) care sunt incluse în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit, nu vor fi mai mare de 0,04 procente din suma totală a creditului. Prin urmare, costul total al creditului nu va fi mai mare decât valoarea totală a acestuia.”

Totodată, organizațiile de creditare nebancară vor fi obligați de a evalua bonitatea consumatorilor. 

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba Scopul legii este protecție a consumatorilor de împrumuturi și prevenirea supraîndatorarei populației. “La moment avem peste 200 mii de oameni cu întârzieri la plăți. 10% din populație!. Dacă nu se evaluează calitativ această bonitate, contractul se anulează iar clientul rămâne dator doar corpul creditului - doar suma pe care a împrumutat-o.” 

Back